Materialen GOUD

Al het goud dat ik verwerk is gerecycled goud (omgesmolten goud van oude gebruikte sieraden of uit bv laptops)
Werken met gerecycled goud heeft twee grote voordelen: er worden gegarandeerd geen mensenrechten mee geschonden en de natuur wordt niet belast door delving werkza
amheden.

De zachte warme glans van goud is en blijft aantrekkelijk voor heel veel mensen. Door het goud te mengen (legeren) met andere metalen zoals zilver en koper wordt het harder en betaalbaarder.

In Nederland wordt goud vooral in een legering van 585 duizendste (dus 415 duizendste andere metalen) geproduceerd en verkocht. Meestal wordt dit 14 karaat genoemd. Zuiver goud heet dan 24 karaat.

De wat duurdere sieraden, zeker met kostbare edelstenen bezet, worden meestal in 18 karaat uitgevoerd. In meerdere landen om ons heen zijn gouden sieraden te koop in 18 en 8 karaat. Acht karaat is minder dan de helft goud en mag in Nederland dus ook niet als goud verkocht worden.


Vroeger werd het goud tot witgoud verwerkt door de toevoeging van nikkel. Vanwege allergische reacties hierop wordt het nu ipv met nikkel met palladium gemengd. 
En dan is er sinds een tijdje nog een nieuwe legering waarmee je ultra wit goud krijgt. Het is iets lastiger te bewerken maar frisser van kleur.

Elke goudsmid is verplicht de gemaakte sieraden te laten keuren en een stempel van echtheid te laten plaatsen door Waarborg.